Error faresIedereen die een vliegreis wil boeken, probeert dat uiteraard zo goedkoop mogelijk doen. Daarbij is de reden van je vliegreis niet eens van belang. Of je nu op familiebezoek gaat, een vakantie aan het plannen of voor zaken ergens heen moet vliegen: je probeert altijd de goedkoopste tickets te vinden. Voor sommigen is dat een heuse sport geworden, terwijl het voor anderen bittere noodzaak is omdat ze op die manier meer budget voor de rest van de reis overhouden. Het scoren van een goedkoop vliegticket is echter in veel gevallen een stuk ingewikkelder dan het lijkt. Vooral verre bestemmingen zijn vaak gigantisch prijzig. Wanneer je bijvoorbeeld naar Nieuw-Zeeland of Australië wil vliegen, kost dat al snel duizend euro of meer. Hetzelfde geldt eigenlijk als je naar één van de eilanden in de Stille Oceaan wil.

Error fares vliegtickets

Wanneer je luxe op vakantie wil of een ver oord wil bezoeken, heeft dat nu eenmaal een prijs. Wat veel mensen echter niet weten is dat er handige manieren zijn om veel goedkoper te kunnen vliegen. Op die manier is het soms mogelijk om voor slechts een paar tientjes een vliegreis naar de andere kant van de wereld te boeken. Of First Class te vliegen terwijl je toch echt de prijs van Economy betaalt. Error fares is een handige manier om veel geld te besparen met je vliegtickets. Hoe dat precies in zijn werk gaat en wat error fares nu precies zijn? Dat vertellen we je hieronder!

error flare tickets

Goedkope vliegtickets

Een foutje is menselijk. Iedereen maakt tijdens zijn of haar werk wel eens een foutje. In sommige gevallen kunnen andere mensen van zo’n foutje profiteren. Dat is kortgezegd wat er bij error fares gebeurt. Om dit te begrijpen, is wat achtergrondinformatie misschien wel zo handig. Luchtvaartmaatschappijen en hotel keten bepalen continu wat de tarieven zijn. Deze tarieven worden via een systeem online ingevoerd waardoor het zichtbaar wordt in de talloze boekingssystemen. De websites die vliegtickets aanbieden, zetten deze tarieven vervolgens door naar hun eigen pagina zodat je kunt boeken. Het is daarbij belangrijk om te beseffen dat de tarieven in veel gevallen eerst handmatig worden ingevoerd in Excel. Dat doet men omdat op die wijze kan worden berekend wat de kosten precies zijn en wat de winst is. Pas daarna wordt het in een online systeem gezet.

Error fares systemen

Het is naïef om te denken dat deze systemen niet goed werken. Ze zijn in de loop der jaren namelijk behoorlijk goed ontwikkeld. Zo controleert het systeem automatisch of de ingevoerde bedragen ongeveer kloppen. Wanneer dit teveel van de standaard afwijkt, wordt er om een extra bevestiging gevraagd. Toch kan ook dat nog fout gaan. Het blijven immers mensen die dit moeten bevestigen en in de praktijk blijkt dat regelmatig mis te gaan. Het is behoorlijk nauwkeurig werk en voor je het weet wordt de code EUR800 verward met EUR80 en wordt dat ook nog eens bevestigd. Dat komt niet in de laatste plaats doordat het voor de mensen die dit werk doen op een gegeven moment automatisme wordt waardoor er vanzelf foutjes in kunnen sluipen.

Wat is error fare?

Goedkope vliegticketsMaar wat is dan eigenlijk precies een error fare? Eigenlijk is dat niets meer of minder dan een fout in het tarief van de luchtvaartmaatschappij of een hotelketen. Een error fare is in de meeste gevallen een tarief die verkeerd in het systeem staat. In de meeste gevallen ontstaat deze door een menselijke fout zoals we hierboven al uitlegden. Het kan echter ook een fout of storing in het computersysteem van de luchtvaartmaatschappij zijn. Wanneer er een komma verkeerd wordt gezet of als er een bepaalde toeslag niet wordt ingevuld en daardoor niet wordt meegerekend, ontstaat er vanzelfsprekend een ander bedrag. Daardoor is een vliegticket vele malen goedkoper dan normaal gesproken en daar kun je als klant natuurlijk van profiteren. Het is overigens wel zaak om snel te reageren wanneer je zon laag tarief tegen komt, voordat je het weet gaan anderen ermee aan de hal. En waarschuw in geen geval de luchtvaartmaatschappij aangezien ook in dit geval geldt dat je beter geen slapende honden kunt wakker maken.

Verschillende soorten error fares

Overigens zijn er verschillende soorten error fares. Het gaat bijvoorbeeld niet alleen maar om fouten in het tarief. Er bestaan namelijk ook andere errors zoals bijvoorbeeld in de voorwaarden, waar je als klant van kunt profiteren. Er zijn dus verschillende soorten fouten te onderscheiden. De meest bekende is echter een pricing error. Daarbij is, zoals we hierboven reeds beschreven, een fout gemaakt bij het invoeren van de prijs. Daardoor kan het bijvoorbeeld zomaar zijn dat je een hotel wil boeken of een vliegticket wil kopen en de prijs ineens tien keer zo goedkoop is. Door foutief invoeren van de cijfers kan de prijs bijvoorbeeld €8,90 zijn in plaats van €89. Dat scheelt natuurlijk heel veel. Een ander voorbeeld is de Fuel Dump Error. Soms maakt een website de fout om geen brandstoftoeslagen toe te voegen aan de prijs van de kaartjes. Zeker wanneer het lange afstanden betreft naar bijvoorbeeld Australië of de Verenigde Staten, kan dat ongelooflijk veel schelen. Het is al meerdere keren gebeurd dat mensen op die wijze aan zeer goedkope kaartjes konden komen. Het gaat meestal om kaartjes van een specifieke luchtvaartmaatschappij op een specifieke website. Zoals gezegd kun je ook van een voorwaarden errorprofiteren. Wanneer de voorwaarden door een fout veranderd zijn, kan je bijvoorbeeld plotseling een veel langere vlucht maken of in de business class vliegen terwijl je gewoon betaalt voor economy.

Hoe vind je error fares?

Leuk en aardig allemaal, maar zo vaak komen deze error fares toch helemaal niet voor? Het zal je verbazen hoe vaak dit nog gebeurt. In de praktijk worden dergelijke fouten met grote regelmaat gemaakt. Je moet ze echter wel weten te vinden. Er zijn gelukkig wat handige tips waarmee je eenvoudig error fares kunt opsporen. Daarbij kun je het beste verschillende methodes gebruiken. Ten eerste is het verstandig om actief te zijn op verschillende fora. Op een forum krijg je contact met andere mensen die hier wellicht veel mee bezig zijn zodat je tips en ideeën uit kunt wisselen. Vaak vind je hier heel veel informatie en dat kan je natuurlijk helpen. Bekende voorbeelden van fora zijn Milepoint en Flyertalk. Er zijn daarnaast ook specifieke errorblogs beschikbaar. Dit zijn blogs die voortdurend op zoek zijn naar de scherpste deals en daarbij natuurlijk ook error fares. Door zeer actief zo’n blog in de gaten te houden, wordt de kans vele malen groter dat je kunt profiteren van een error fare. Zij zijn er echt zeven dagen per week en 24 uur per dag mee bezig. Holidayguru en Holidaypirates zijn goede voorbeelden van deze errorblogs. Natuurlijk zijn er daarnaast nog veel meer soorten blogs en platformen die wellicht kleiner en persoonlijker zijn, maar daardoor juist heel effectief. De kans is namelijk minder groot dat luchtvaartmaatschappijen zelfs mee kijken bij deze blogs. Ben je lid van een community? Dan is het natuurlijk ook mogelijk om zelf mensen te benaderen. Niet iedereen deelt namelijk zijn of haar informatie in het openbaar, maar wil dat wellicht wel doen wanneer je hem of haar persoonlijk benadert. Als je al deze activiteiten combineert en regelmatig uitvoert, kom je vanzelf de meest aantrekkelijke error fares tegen en kun jij wellicht spotgoedkoop een vliegticket boeken naar je droombestemming!

Gevonden! En nu?

Stel, je hebt na lang zoeken en uitgebreid scannen eindelijk een error fare gevonden waar je van kunt profiteren. Je hebt een spotgoedkoop ticket naar een mooie bestemming gevonden en natuurlijk wil je daar ook gebruik van maken. Je hebt immers niet voor niets nauwkeurig gezocht tot je zo’n buitenkansje tegen kwam. Maar wat moet je dan precies doen? Het is namelijk wel handig om enkele richtlijnen in je achterhoofd te houden.

error flare tickets

Allereerst is het verstandig om, als het mogelijk is, altijd te boeken via een grote en bekende online reisagent. Daarmee ben je namelijk flink in het voordeel in de discussie die ongetwijfeld gaat volgen. Het is dan namelijk niet jij als passagier tegen die enorme luchtvaartmaatschappij, maar het is de luchtvaartmaatschappij tegen de vaak minstens zo grote reisagent. Jij als passagier profiteert eigenlijk alleen maar van de twist die tussen deze twee partijen ontstaan. Het wordt voor een luchtvaartmaatschappij veel moeilijker als ze zien dat de mensen die geprofiteerd hebben van een error dit voornamelijk hebben gedaan via een grote reisagent. Ze moeten deze immers te vriend houden omdat ze er vaker mee willen werken.

We zeiden het al eerder, maar het is zeker niet de bedoeling om slapende honden wakker te maken. Neem dus vooral geen contact op met de luchtvaartmaatschappij of de reisorganisatie waar je boekt. In principe is dat het aller domste wat je in het geval van een error fare kunt doen. Je stelt daarmee namelijk de aanbieder direct op de hoogte van de fout en deze zal dat ook binnen no time corrigeren. Wanneer je iets niet begrijpt of snapt, kun je dat beter vragen aan iemand op een forum of in een community in plaats van contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij.

Tot slot is het verstandig om na het boeken van de error fare niet direct je hele vakantie te gaan plannen en ook de andere dingen te boeken zoals het hotel en de huurauto. Je weet namelijk nooit zeker of de error fare ook daadwerkelijk geaccepteerd gaat worden. In sommige gevallen heeft de luchtvaartmaatschappij manieren om er onderuit te komen. Wacht daarom altijd minimaal 48 uur voordat je de rest van je vakantie of reis gaat boeken en plannen. Je kunt in de tussentijd natuurlijk wel de fora blijven volgen en kijken wat anderen erover zeggen. Pas wanneer je zeker weet dat de deal doorgaat en je na twee dagen enkel een bevestiging hebt ontvangen, is het tijd om de rest van je vakantie te boeken. Zo voorkom je flinke problemen waardoor je uiteindelijk zelfs nog meer geld kwijt bent dan gewoonlijk.